My Eat Clean Journey

Hai semua. 
Hari ini hari ke-9 Bella buat eat clean diet ni. Nak jadikan amalan pemakanan yang baru. And.... guess what? i lost 3kg already. HAHAHA. Mesti ingat tak boleh makan banyak benda kan. Cuba tukar mindset, boleh makan banyak benda tapi ke arah yang lebih sihat. Yang paling simple nak bagi contoh, dari guna roti biasa cuba tukar ke roti wholemeal tu. 

Roti Gardenia Original
Roti Gardenia Wholemeal

Ataupun tukar garam untuk memasak tu dari garam biasa ke garam himalaya warna pink tu.

Garam Putih

Garam Pink
So, untuk 9 hari ni Bella share beberapa gambar makanan yang Bella makan sepanjang tempoh itu:




















Nak jaga pemakanan ni senang saja sebenarnya. Yang penting jangan fokus benda yang tak boleh makan tu, dan kalau nak cuit2 sikit pun bolehhhh. Pastikan cara pemakanan ni dapat happy kan diri sendiri sebab kita nak stay lama on this track. Nak makan tu makan la. Tapi kurangkan yang tidak sihat, kawal selera dan tukar kepada menu yang lebih sihat.

Gadis Tudung Bunga

1 comment: